Kan Gamificatie Helpen Om Gemotiveerd Te Blijven? | #Paleo

Kan Gamificatie Helpen Om Gemotiveerd Te Blijven Tijdens Het Paleodieet?

Paleo tip: Kan Gamificatie Helpen Om Gemotiveerd Te Blijven Tijdens Het Paleodieet?
Gamificatie

Ben je wel eens veel te laat naar bed gegaan omdat je het hoofdstuk gewoon moest aflezen, of nog een level verder wilde komen met je computerspel of nog een project wilde afwerken?

Zou het niet geweldig zijn als we dezelfde motivatie voelde bij het blijven volgen van een gezond dieet en onze ochtend oefeningen?

Dat is het idee achter gamificatie: het draait allemaal om de mentale knop omdraaien en het leuk maken voor jezelf zodat je gemotiveerd blijft om op het goede spoor te blijven. (Gamificatie is het gebruik van spelprincipes en speeltechnieken in een niet-spelcontext).

Mensen raken van nature gemotiveerd als ze vooruitgang zien bij het bereiken van hun doelen, bij beloningen en de opwinding van het bereiken van een mijlpaal.

Dit is wat spelletjes zo leuk maakt- dus waarom niet dezelfde methode hanteren om voor de rest van je leven op het juiste spoor te blijven?


Hoe kan gamificatie jou helpen?

In de Paleo context betekent gamificatie dat je gezonde beslissingen naar een spelstructuur zou vertalen, zodat je dezelfde motivatie ervaart die mensen wakker houdt om tot half drie ’s nachts door te gamen. Door aan gamificatie te doen voor je gezondheidsdoelen bereik je:

 • een constant gevoel van vooruitgang
 • beloningen voor kleinere mijlpalen. Hiermee breek je grote doelen op in kleinere, minder overweldigende doelen. Het geeft je een constante stroom aan erkenning voor je harde werk.
 • het helpt je om eerlijk te blijven tegen jezelf
 • de psychologische kracht van competitie (ook al concurreer je met jezelf)

Het bijhouden van gewichtsverlies is één manier om dit te doen. Je hebt het gevoel van vooruitgang, want het nummer op de weegschaal gaat omlaag. De meeste mensen hebben het doel om steeds kleine beetjes gewicht te verliezen en vieren het op verschillende manieren.

Het patroon van je gewicht is een afschuwelijk eerlijke manier om bij te houden hoe goed je het doet: je kan tegen jezelf liegen, maar de weegschaal liegt niet.

Het meest duidelijke voorbeeld is ‘The Biggest Loser‘, waar het spelaspect heel letterlijk is en de deelnemers extreem gemotiveerd zijn om enorme hoeveelheden gewicht te verliezen. (Behalve het gedeelte van het programma waar het ‘spel’ eindigt en de meeste deelnemers weer op het oude gewicht raken).

Als je je eigen ‘spel’ opzet, kan het minder dramatisch zijn en is het ook duurzamer op de lange termijn.

Maar wat als je niet probeert om gewicht te verliezen? Of wat als je probeert om gewicht te verliezen voor de lange termijn? Of als je een heel ander doel dan het verliezen van gewicht hebt?

Dit is hoe vele mensen falen: ze zetten een doel wat onderhouden dient te worden en verliezen de motivatie. Gevolg: het gewicht komt er weer aan.

Dit is wanneer gamifactie om de hoek komt kijken. Gamificatie geeft je iets anders om bij te houden, om progressie te zien en om een competitie voor jezelf van te maken zodat je dezelfde motivatie behoudt.

En beter nog: terwijl je dit allemaal doet, ontstaan gewoontes die je op de lange termijn volhoudt, ook al is het spel over.

Dus hoe doe ik dat?

Om een spel leven in te blazen heb je drie dingen nodig:

1. Een gedragsdoel.

Start met 1 doel. Probeer niet alles in één keer te gamificeren. Het is OK om ‘vaag’ te zijn in dit stadium. “Eet meer groenten” of “vaker hardlopen” is voldoende voor nu.

Kies een gedragsdoel, niet een resultaatdoel. Het verschil is dat een gedragsdoel iets is wat je kunt controleren. Een resultaatdoel (zoals “ik wil een kledingmaatje minder of “ik wil 115 kilo kunnen tillen”) is niet iets wat je direct onder controle hebt.

In plaats van resultaatdoelen, kies voor bepaald gedrag welke leidt tot het resultaat dat je wilt.

2. Score en volgsysteem.

Nu dat je je gedragsdoel hebt; moet je met een puntensysteem gaan werken om je gedrag te blijven volhouden en een volgsysteem om bij te houden hoeveel punten je hebt.

Het is belangrijk om een specifiek doel te zetten: hoeveel meer groenten gelden als ‘meer’? Wat is specifiek je doel en hoe kun je je volgsysteem opzetten om te reflecteren?

Zie hieronder een aantal voorbeelden:

 • Je wilt “meer groenten eten”. Je besluit dat 10 porties groenten per week een haalbaar doel is. Je geeft jezelf 1 punt per portie en 10 punten per week als perfecte score.
 • Je wilt voor de eerste keer gaan sporten. Je realiseert je dat het het allerbelangrijkste is om hier een gewoonte van te maken en het niet gelijk heel intensief doet. Dus je geeft jezelf een punt voor iedere dag dat je iets doet, plus een extra punt per 20 minuten lichaamsbeweging.

Het mag duidelijk zijn dat het precieze puntensysteem afhangt van wat het gedrag is. Sommige mensen kiezen voor 1 punt per succesvolle dag; andere mensen gebruiken een ander puntensysteem (bijv. 10 min. bewegen = 1 punt, 20 minuten = 2 punten, 30 minuten = 3 punten) zodat ze gedeeltelijk beloond worden.

Maak het bijhouden van je puntensysteem niet te ingewikkeld. Als het een straf wordt om te doen of als je het gemakkelijk over het hoofd ziet dan zul je het niet bijhouden. Maak het zo gemakkelijk dat je er zelfs op een rotdag nog de energie voor hebt om het te doen.

Enkele suggesties:

 • Er bestaan vele fitnessvolgsystemen en apps met reeds bestaande spelelementen ingebouwd. Ga meer eens even Googlen of doorloop de Appstore op je smartphone.
 • Als je een speldoel hebt welke nog niet voorkomt in iemand anders zijn systeem, “breek de ketting niet” is een eenvoudig hulpmiddel om je elke dag iets te laten doen.
 • Als het bovenstaande niet voor je werkt dan werkt een oud trucje zoals een sticker systeem of post-it velletjes op je bureau misschien wel het beste voor jou. Zorg er in ieder geval voor dat het gemakkelijk te zien is; hang of leg het voor je neus zodat je er niet omheen kan.

3. Een beloning.

Wat doe je als je al vier weken je doelen hebt behaald en je wilt dit vieren? Of wat denk je van 8 weken of zes maanden? Tijd voor een beloning! Het moet natuurlijk geen beloning zijn die het tegenovergestelde bereikt als wat je met je doel wilt bereiken. “Ik heb zo gezond gegeten deze week; ik ga mezelf met een brownie belonen” is niet de bedoeling.

Een aantal voorbeelden van betere beloningen:

 • Nieuwe sportkleding of sportuitrusting
 • Een gezonde luxe zoals een nieuwe specerij of een heerlijk theemerk
 • Een massage
 • Muurklimmen of een ander gave activiteit

Beslis vooraf hoeveel punten je moet verdienen voordat je de beloning verdient en hang het ergens duidelijk in zicht zodat de beloning als een motivatie werkt.

Paleo spellen om te proberen.

Wil je met gamificatie beginnen, maar weet je niet precies hoe? Of ben je aan het twijfelen waar je eerst mee wil beginnen?

Dit zijn 3 spellen om te proberen:

1)  Groenten monopolie

Beloon jezelf elke dag met een punt voor het eten van het volgende:

 • Een portie van een koolsoort (broccoli, bloemkool, spruitjes, kool)
 • Een portie allium (ui, prei, knoflook)
 • Een portie groene bladgroenten
 • Een portie van rode- oranje groenten (wortel, pompoen of zoete aardappel)
 • Een portie gefermenteerde groenten (zuurkool, kimchi, augurken)

Een groente telt niet 2 keer in dezelfde categorie. (kool behoort bijvoorbeeld tot de kruisbloemigen of bladgroenten behoren maar niet tot beide).

Een score van 35 per week is perfect, 30+ is uitstekend en 20+ is goed op weg. Houd je score bij door alle vijf type groenten te noteren en zet iedere dag een streepje achter de groenten die je op hebt. (Het helpt om je blaadje op de koelkast te hangen zodat je het niet vergeet).

2) Zitten vermijden

Begin elke dag met 16 punten (één voor elk uur dat je wakker bent, want je slaapt 8 uur. Toch?)

Je verliest een punt voor elk uur aaneengesloten zitten. Iedere keer wanneer je gaat zitten begint de tijd te lopen. Als je binnen het uur opstaat, ook al is het maar om te rekken of naar het toilet te gaan, verlies je geen punten. Hierna gaat het uur opnieuw in.

Als je aan het einde van de dag 10 of meer punten over hebt gehouden, dan win je die dag. Houd je score bij door een post-it blaadje op je bureau te plakken en zet een streepje neer voor ieder uur dat je aaneengesloten hebt gezeten.

3) Paleo superster

Heb je ook wel eens gehoord van al die vreemde groenten die je zou moeten eten? Dit is een spel welke je hierbij helpt. Je krijgt 1 punt voor iedere dag dat je….

 • een zeegroente eet
 • een orgaan of een ander ongebruikelijk stuk vlees eet (huid, ossenstaart)
 • bouillon van het bot drinkt (het tot een soep verwerken telt ook)
 • gefermenteerde voeding eet welke nog steeds actieve culturen bevatten (gepasteuriseerde zuurkool of augurken tellen niet. Behalve als je ze zelf hebt gemaakt)

Een week score van 28 is perfect, 21 is uitstekend en 14 is nog steeds ver bovengemiddeld.

Houd je score bij door alle vier de categorieën op te schrijven en er een streepje achter te zetten voor iedere keer dat je het eet.

Je kunt bij elk van deze spellen met een vriend(in) concurreren voor extra motivatie. Maar je kunt het ook in je eentje spelen: concurreer met je score van de voorgaande week en zie hoeveel beter je het kunt doen!

Het hoeft niet voor altijd te zijn.

De meeste mensen willen niet hun hele leven lang bijhouden hoeveel groenten ze per dag eten. Dat is prima.

De magie van gamificatie is dat wanneer je de motivatie van het spel hebt ervaren als streefmiddel, het een gewoonte voor je wordt. En de gewoonte houdt zichzelf in stand.

Het spel helpt je om de gewoontes eigen te maken die je nodig hebt voor de lange termijn (zoals het onderhouden van je streefgewicht, het beheren van een chronische aandoening, of iets anders).

Veel mensen merken dat ze het spel na verloop van tijd niet meer nodig hebben: ze kunnen de punten en volgsystemen laten vallen maar de gewoontes eenvoudig vasthouden.

Fitter & Gezonder Worden?

Ontvang de redenen waarom jij geen vet KAN verliezen..
& ontdek hoe het jou vanaf nu DANKZIJ PALEO wel gaat lukken…

KRIJG GRATIS TOEGANG »

PS: Alles weten over Paleo? Raadpleeg onze Ultieme Paleo Beginnersgids

PPS: Download ook gratis onze Paleo voedingslijst »

Ontdek alle geheimen over vet verliezen.

De reden waarom jij er tot op heden nog niet in geslaagd bent om blijvend vet te verliezen is eenvoudig. ZE willen gewoon niet dat jij vet verliest & je gezond en fit voelt.

Benieuwd wat er voor jou verzwegen wordt?

Schrijf je hieronder in met je naam & e-mailadres en ontvang gratis toegang tot ons exclusief ledengedeelte (inclusief dé redenen waarom jij nooit vet verliest + veel véél meer!).

Krijg meer energie