Moet Je Meer Eiwitten Eten Na Het Sporten Dan Anders?

Moet Je Meer Eiwitten Eten Na Het Sporten Dan Anders?

Paleo tip: Moet Je Meer Eiwitten Eten Na Het Sporten Dan Anders?
Eiwitten eten na het sporten

Na het sporten ben je natuurlijk vooral moe. Het is ook mogelijk dat je spierpijn ervaart als je een of meer spiergroepen wat te veel gebruikt hebt.

Eiwitten eten na het sporten lijkt dan ook een goed idee. Laten we eens uitzoeken of dat ook zo is.


Intens trainen

Als we intens trainen gebruiken we niet alleen energie, we beschadigen ook de spieren en weefsels. Juist door dat intensieve gebruik van de spieren worden we sterker en kunnen de spieren zich ontwikkelen. Maar de schade moet natuurlijk wel zo snel mogelijk hersteld worden.

Reparatie en herbouw vindt plaats door de afbraak van de oude, beschadigde eiwitten (eiwitafbraak) en de aanleg van nieuwe (eiwitsynthese) – een proces gezamenlijk bekend als eiwit omzet.

Het lichaam breekt meer af

Na intensieve sportbeoefening gaat het lichaam direct aan het werk om de beschadigde cellen af te breken en weer op te bouwen. Daarbij wordt over het algemeen meer afgebroken dan opgebouwd.

De relatie tussen deze twee parameters (snelheid van eiwitsynthese en de afbraak van eiwitten) is de metabole basis voor spiergroei.

Spierhypeatrofie ontstaat wanneer een positief saldo aan eiwitherstel kan worden vastgesteld – met andere woorden, als we voldoende grondstoffen beschikbaar hebben en eiwitsynthese plaats kan vinden, zodat het niet achterblijft bij de afbraak van eiwitten.

Dit is vooral lastig bij duursporters omdat bij hen de eiwitsynthese daalt en eiwitafbraak omhoog gaat.

Niet alleen eiwitten eten na het sporten

Studies tonen aan dat deze trend kan worden omgekeerd – zo wordt de eiwitsynthese gestimuleerd en eiwitafbraak wordt onderdrukt wanneer je het juiste type van voedingsstoffen eet na het sporten.

Eiwit is daarbij niet de enige zorg. Tijdens een trainingssessie of een sportwedstrijd, kunnen de opgeslagen koolhydraten aanzienlijk worden uitgeput. Ook vitamines en mineralen zulen gebruikt worden.

Behalve eiwitten eten na het sporten is het dus verstandig een zo volledig mogelijke maaltijd te eten binnen twintig minuten tot een uur na het sporten.

Tijdens het sporten is het beter niet te eten, omdat intensieve training en sportwedstrijden een natuurlijke vluchtreactie kunnen uitlokken, een overblijfsel uit onze oertijd. Een onderdeel van die reactie kan zijn dat het lichaam de maag leeg wil maken, om beter weg te kunnen lopen.

Bij een hoog inspanningsniveau kun je dus braakneigingen krijgen.

Behalve eiwitten eten na het sporten, wat nog meer?

Een goede vochthuishouding is net zo belangrijk als een goed dieet. Tijdens het sporten is het belangrijkste da je voldoende vocht binnenkrijgt.

Dat hoeven geen sportdrankjes te zijn, zeker niet als je voldoende energie hebt. Sportdrankjes passen natuurlijk ook niet binnen een Paleo dieet.

Een liter gekookt, en weer afgekoeld water met een afgestreken theelepeltje zout en een eetlepel suiker of fruitsuiker kan de vochtbalans herstellen en het past binnen een Paleo dieet. Niet alles tegelijk opdrinken.

Eiwitten eten na het sporten, water drinken tijdens het sporten dat is de sleutel.

Fitter & Gezonder Worden?

Ontvang de redenen waarom jij geen vet KAN verliezen..
& ontdek hoe het jou vanaf nu DANKZIJ PALEO wel gaat lukken…

KRIJG GRATIS TOEGANG »

PS: Alles weten over Paleo? Raadpleeg onze Ultieme Paleo Beginnersgids

PPS: Download ook gratis onze Paleo voedingslijst »

Ontdek alle geheimen over vet verliezen.

De reden waarom jij er tot op heden nog niet in geslaagd bent om blijvend vet te verliezen is eenvoudig. ZE willen gewoon niet dat jij vet verliest & je gezond en fit voelt.

Benieuwd wat er voor jou verzwegen wordt?

Schrijf je hieronder in met je naam & e-mailadres en ontvang gratis toegang tot ons exclusief ledengedeelte (inclusief dé redenen waarom jij nooit vet verliest + veel véél meer!).

Krijg meer energie