Diabetes Onder Controle Krijgen Dankzij Paleo? • Paleo Dieet Tips

Diabetes onder controle krijgen

Paleo tip: Diabetes onder controle krijgen

Diabetes onder controle krijgen door Paleo, kan dit? Een vraag die velen zich stellen. Diabetes wordt vaak een zogenaamde ‘welvaartsziekte’ genoemd. Net zoals obesitas, en zelfs sommige vormen van kanker en hart- en vaatziekten.

Deze ziektes komen voort uit de moderne levensstijl, waaronder ook het moderne voedingspatroon. Kun je dus door je levensstijl en je voeding aan te passen, ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld obesitas voorkomt? Of diabetes onder controle krijgen?

Wat is diabetes

Bij diabetes is je lichaam niet in staat om bepaalde suikers en koolhydraten te verwerken. Hierdoor kun je niet meer of met moeite je eigen bloedsuikerspiegel reguleren, met te weinig of teveel suikers in je bloed als gevolg.

Tijdens een maaltijd krijg je koolhydraten binnen. Tijdens de spijsvertering worden deze afgebroken in kleinere stukjes. Deze stukjes staan beter bekend als glucose, fructose en galactose. Zodra deze in het bloed komen, stijgt deze bloedsuikerspiegel. Normaal geen probleem, aangezien ons lichaam een hormoon aanmaakt om dit tegen te gaan.

Dit hormoon is insuline. Bij mensen met diabetes, kan het lichaam echter geen insuline meer aanmaken. Of te weinig. Daardoor zal het gehalte van suikers in je bloed te hoog blijven. Dit leidt tot klachten als vermoeidheid, buikpijn, misselijkheid, veel drinken en veel plassen, problemen met je ogen (slecht zien, rode ogen, etc.) en langdurige of terugkerende infecties.

Vormen van diabetes

Binnen diabetes kunnen we verschillende vormen onderscheiden. Zo is diabetes type 1 een auto-immuunziekte. Bij deze ziekte heeft het lichaam eigen cellen afgebroken die erg belangrijk zijn: de cellen die insuline aanmaken. Het gevolg is dat diabetici met type 1 daardoor dit hormoon niet meer kunnen aanmaken.

Bij diabetes type 2 kan je lichaam nog wel een bepaalde hoeveelheid insuline aanmaken. Dit is echter niet voldoende om het bloedsuikerniveau te reguleren. Hierbij kun je de term insulineresistentie tegenkomen. Daarbij is het eigen lichaam als het ware ‘resistent’ aan het worden voor het hormoon.

Diabetes onder controle krijgen

Er zijn een drietal manieren waarop iemand met diabetes ervoor kan zorgen dat het bloedsuikerpeil gereguleerd wordt. Dit zijn de volgende 3 manieren, die in combinatie gebruikt kunnen en moeten worden.

  1. Medicatie
  2. Beweging
  3. Voeding

Medicatie

Medicatie is de meest voor de hand liggende manier om diabetes onder controle te krijgen. Deze kunnen helpen bij het aanmaken van goede bloedsuikers. Bij diabetes type 2 is het medicijn Metformine gebruikelijk. Deze heeft meerdere taken.

  • het verminderen van de glucoseproductie in de lever;
  • sensitiviteit van insuline verhogen;
  • het verminderen van de glucose die opgenomen wordt uit voedsel.

Mensen met diabetes type 1 zullen na elke maaltijd zichzelf moeten inspuiten met insuline, om zo de binnengekregen koolhydraten en suikers te kunnen reguleren.

Beweging

Vaak gaat diabetes type 2 samen met overgewicht of obesitas. Tot wel 80% van de mensen die deze ziekte hebben, hebben (serieus) overgewicht. Daarom is het belangrijk om niet alleen het voedingspatroon aan te passen, maar ook de levensstijl. Beweging en sport kan ondersteunen in het verliezen van gewicht.

Voeding

Het is belangrijk om voeding in te zetten als een manier om de bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen. Juist koolhydraten en verkeerde suikers in verwerkt voedsel verhogen deze. Daarom is het in de eerste plaats belangrijk om regelmatig kleinere beetje te eten.

Als je in kleine beetjes de koolhydraten tot je neemt, voorkom je een plotselinge piek in je bloedsuikerpeil. Dit kan het lichaam niet aan. Ook is het hierdoor aan te raden om te kiezen voor een koolhydraatarm dieet. Dit ontlast het lichaam.

Paleo dieet voor diabetici

Het Paleo dieet is vanuit dit oogpunt uitermate geschikt voor diabetici. Het is een dieet wat nagenoeg vrij is van slechte koolhydraten, en de goede koolhydraten reguleert. Vroeger, ten tijde van onze vroegste voorouders in het Stenen Tijdperk, at men ook veel minder koolhydraten.

Producten als brood, granen en rijst waren nog niet of nauwelijks bekend. De dagelijkse voeding bestond uit vlees, vis, noten, fruit, en soortgelijke producten. Geen van deze producten waren bewerkt, maar allemaal vers en puur natuur.

Door terug te gaan naar een dergelijk voedingspatroon, kun je diabetes onder controle krijgen. Het lichaam wordt minder belast door de lagere hoeveelheid koolhydraten en kunstmatige suikers. In plaats daarvan krijg je vooral verse en gezonde producten binnen. Beter voor diabetes, en nog gezond ook.

Langdurig vasthouden aan het Paleo dieet heeft aangetoond dat het positieve gevolgen heeft als een lagere bloeddruk, lagere bloedsuiker, lager cholesterol, meer gewichtsverlies, en nog veel meer. Daarom is het aan te raden om meer informatie in te winnen over dit dieet als zijnde een manier om diabetes onder controle te krijgen.

Ontdek alle geheimen over vet verliezen.

De reden waarom jij er tot op heden nog niet in geslaagd bent om blijvend vet te verliezen is eenvoudig. ZE willen gewoon niet dat jij vet verliest & je gezond en fit voelt.

Benieuwd wat er voor jou verzwegen wordt?

Schrijf je hieronder in met je naam & e-mailadres en ontvang gratis toegang tot ons exclusief ledengedeelte (inclusief dé redenen waarom jij nooit vet verliest + veel véél meer!).

Krijg meer energie